Františky

Ingredience

400 g polohrubé mouky, 21 g kvasnic, 200 ml vlažného mléka, 40 g cukru, 70 g změklého másla, 1/4 lžičky soli, 2 lžičky skořice

Náplň: 100 g změklého másla, 70 g cukru, 1 lžíce skořice

Navíc: mouka na vál, 1 rozšlehané vejce na potření

Postup

Do mouky uděláme důlek a rozdrobíme do něj kvasnice. Přilijeme trochu mléka a smícháme s kvasnicemi. Necháme asi 10 minut vzejít. Přidáme ostatní přísady a zpracujeme těsto. Necháme 20 minut vykynout. Těsto vyválíme na pomoučené ploše na obdélník velikosti asi 30x70 cm. Smícháme přísady do náplně a natřeme na těsto. Z delší strany srolujeme, roládu nakrájíme na plátky asi 5 cm tlusté, střed každého stlačíme rukojetí nože. Františky klademe na plech vyložený papírem na pečení a necháme ještě asi 10 minut v klidu. Bochánky potřeme vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě (225°C asi 12 minut).

Františky

Přidáno: 26.12.2006