Helenské rohlíčky

Ingredience

1 kg hladké mouky, 150 g másla, 100 g sádla, 200 g cukru krupice, 1 lžička soli, kůra z 1 citronu, 50 g kvasnic, 500 ml mléka, 1 vejce na potření
dovnitř: instantní kakao, kokos, nastrouhaná čokoláda, ...
rozvar: 150 ml vody, 3 sáčky vanilkového cukru

Postup

Do mísy nasypeme mouku, přidáme změklé máslo a sádlo a rukama rozžmolíme. Přidáme sůl, kůru, cukr, promícháme a uprostřed vyhloubíme důlek. Rozdrobíme do něj kvasnice, zalijeme trochou teplého mléka, mísu přikryjeme utěrkou a necháme chvíli vzejít kvásek.
Zamícháme, přidáme zbytek mléka a důkladně vypracujeme hladké těsto. Na teplém místě necháme vykynout.
Z těsta oddělujeme kousky a uválíme z nich kulaté bochánky. Přikryjeme utěrkou a necháme asi 10 minut odpočinout.
Pak válečkem každý bochánek rozválíme na dlouhý ovál, odlepíme z válu, znovu položíme a posypeme náplní. Smotáme do rohlíčku a položíme na plech s papírem na pečení.
Rohlíčky potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Pečeme 10-15 minut.
Během pečení svaříme vodu s vanilkovým cukrem. Po vytažení plechu z trouby hned každý rohlíček potřeme rozvarem.
tato dávka - cca 50 ks

Helenské rohlíčky
Helenské rohlíčky
Helenské rohlíčky
Helenské rohlíčky
Helenské rohlíčky
Helenské rohlíčky
Helenské rohlíčky
Helenské rohlíčky

zdroj: televizní pořad Kluci v akci

Přidáno: 23.1.2010