Hruškové koláče
Ingredience
těsto: 250 ml mléka, 40 g čerstvého droždí, 125 g másla, 2 žloutky, 75 g krystalového cukru, 500 g polohrubé mouky, špetka soli
dále: hrušková povidla, drobenka
Postup
Mléko ohřejeme. Až je mírně teplé, asi polovinu odlejeme do zadělávací mísy. Do mléka nasypeme cukr, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.
Do zbylého mléka dáme nakrájené máslo a necháme ho v mléce rozpustit.
Až droždí vzejde, přidáme do mísy žloutky, zbylé mléko s rozpuštěným máslem, mouku se solí a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Necháme je nakynout.
Nakynuté těsto rozdělíme na tři stejné díly. Z každé části vytvarujeme kulatý bochánek a položíme ho na plech s papírem na pečení.
Rukama těsto roztlačíme na co největší tenký kruh.
Těsto potřeme povidly, posypeme drobenkou a necháme asi 10 minut kynout.
Pak plech vložíme do trouby a koláč upečeme do zezlátnutí okrajů (200°C, 15-18 minut).
Přidáno: 6.10.2018