Hruškový kynutý koláč

Ingredience

těsto: 300 g hladké mouky, 300 g polohrubé mouky, špetka soli, 2 lžíce krystalového cukru, 300 ml mléka, 2 vejce, 125 g rozpuštěného másla, 30 g droždí
hrušky
drobenka: 2 hrstky hrubé mouky, o trochu méně cukru krupice, malá hrstka pomletých ořechů, máslo
na dokončení: kousek másla, lžíce rumu

Postup

Do mírně teplého mléka zamícháme cukr a rozdrobíme droždí. Přikryjeme a necháme vzejít.
Do mísy nasypeme mouku, osolíme, přidáme vejce, rozpuštěné máslo a vzejitý kvásek. Vypracujeme těsto a necháme nakynout. Pokud je řídké, přidáme trochu mouky.
Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny. Každou dáme na plech vyložený papírem na pečení a rukama roztlačíme po celém plechu. Poklademe na plátky nakrájenými hruškami, posypeme drobenkou a necháme na plechu chvíli kynout.
Upečeme ve vyhřáté troubě do zrůžovění okrajů (200°C, 15-20 minut). Ihned po vytažení pokapeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.
Drobenka: do misky dáme mouku, cukr a asi tři lžíce másla. Rukama zpracujeme. Když je drobenka suchá, přidáme máslo, když je příliš mazlavá, přisypeme mouku. Nakonec do ní zapracujeme ořechy.

Hruškový kynutý koláč
Hruškový kynutý koláč
Hruškový kynutý koláč
Hruškový kynutý koláč
Hruškový kynutý koláč

Přidáno: 3.10.2009