Jednoduché croissanty

Ingredience

těsto: 200 ml vlažného mléka, 1 lžička cukru, 20 g čerstvého droždí, 175 g zakysané smetany, 1 vejce, 600 g hladké mouky, špetka soli, 50 g másla
na potření těsta: 150 g másla, 1 lžíce hladké mouky
náplň: 100 g vanilmixu + 300 ml vody nebo jakákoliv jiná oblíbená (nutella, marmeláda, povidla, ...)
1 vejce na potření

Postup

Do zadělávací mísy rozdrobíme droždí, posypeme cukrem a zalijeme asi polovinou mléka. Necháme vzejít kvásek.

Ke kvásku dolijeme zbylé mléko, přidáme smetanu rozmíchanou s celým vejcem, vlažné rozpuštěné máslo, zasypeme moukou, osolíme a vypracujeme hladké pružné těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout.

Změklé máslo na potření rozmícháme s moukou.

Po půl hodině těsto na pomoučeném vále rozválíme na velký obdélník silný cca 3-4 mm a potřeme máslem smíchaným s moukou.

Z kratší strany těsto srolujeme jako roládu. Rozkrojíme na poloviny, položíme na lehce pomoučený tácek, přikryjeme fólií nebo vložíme do sáčku a uložíme na 2 hodiny do ledničky.

Vychlazené "rolády" postupně na vále rozválíme opět na obdélník silný 3-4 mm. Rozkrájíme ho na trojúhelníky.

Na kraj každého položíme lžičku náplně a smotáme. Klademe na plech s papírem na pečení a necháme dalších 30 minut kynout.

Pak potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby vyhřáté na 220°C. Pečeme do zrůžovění asi 15 minut.

36 ks

Jednoduché croissanty
Jednoduché croissanty
Jednoduché croissanty
Jednoduché croissanty
Jednoduché croissanty
Jednoduché croissanty
Jednoduché croissanty
Jednoduché croissanty
Jednoduché croissanty
Jednoduché croissanty
Jednoduché croissanty
Jednoduché croissanty

zdroj: www.toprecepty.cz

Přidáno: 4.8.2015