Jemné koláčky s mandlí

Ingredience

500 g polohrubé mouky, 200 g hladké mouky, špetka soli, 100 g sádla, 100 g másla, 2 vejce, 1 žloutek, 2 kostky droždí (á 42g), 250 ml vlažného mléka, 120 g krystalového cukru, lžička strouhané citronové kůry
tvarohová náplň: 250 g tvarohu, 1 vejce, 1 vrchovatá lžička škrobové moučky rozmíchaná v trošce mléka, 2 - 3 lžíce cukru
maková náplň: 150 g mletého máku, 200 ml mléka, 3 lžíce cukru, 1/2 lžičky skořice, 20 g čokolády

Postup

Droždí rozdrobíme do oslazeného teplého mléka a necháme vzejít. Mouku osolíme, přidáme zbytek cukru, vmícháme kvásek, vejce, změklý tuk a citronovou kůru. Vypracujeme těsto a necháme vykynout. Vyválíme plát asi 1 cm silný a vykrajovátkem nebo skleničkou vypichujeme kolečka o průměru asi 5 cm a skládáme na plech. Dnem malé skleničky vyhloubíme středy, okraje potřeme bílkem, důlky naplníme náplněmi a ozdobíme mandlí. Necháme ještě chvíli kynout na plechu a pak upečeme dozlatova ( asi 10 minut při 200°C). Tvarohovou náplň připravíme důkladným promícháním všech surovin. Makovou náplň připravíme svařením všech surovin na hustou kaši. Z této dávky mám 100 koláčků ( 5 plechů po 20). Jsou výborné a dlouho vydrží vláčné.

Jemné koláčky s mandlí

Přidáno: 14.1.2007