Kokrháče

Ingredience

těsto: 260 ml mléka, 2 lžíce cukru, 30 g čerstvého droždí, 30 g másla, 2 žloutky, 500 g hladké mouky, 1 lžíce citronové kůry, špetka soli

dále: 220 g změklého másla, 1 vejce na potření

drobenka: 100 g hrubé mouky, 80 g másla, 60 g krystalového cukru

Postup

Do mírně ohřátého mléka nasypeme cukr, rozdrobíme droždí a počkáme až vzejde.

Pak přisypeme mouku se solí a citronovou kůrou. Přidáme žloutky, rozpuštěné vlahé máslo a vypracujeme měkké hladké těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme 50-60 minut kynout.

Nakynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále na obdélník o tloušťce asi 1 cm. Celý ho vydatně potřeme změklým máslem. Podélně přeložíme na třetiny.

Polovinu vzniklého pásu potřeme opět máslem a přeložíme na poloviny.

Poskládané těsto uložíme na tácek, zabalíme do fólie nebo sáčku a dáme na půl hodiny do ledničky.

Po půl hodině celý postup znovu zopakujeme a opět uložíme na půl hodiny do ledničky.

Zatímco těsto kyne v ledničce, můžeme připravit drobenku promnutím všech surovin.

Těsto z ledničky položíme na vál a rozkrojíme na poloviny. Postupně každou polovinu rozválíme opět na tloušťku cca 1 cm a rádýlkem rozkrájíme na přibližně stejně velké kousky. Z jedné strany rozkrájíme na proužky.

Kousky přeneseme na plech s papírem na pečení, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme drobenkou.

Na plechu necháme asi 15 minut dokynout. Pak vložíme do trouby vyhřáté na 190-200°C a upečeme dozlatova (asi 15 minut).

Před podáváním pocukrujeme.

Přidáno: 5.2.2016