Kynuté těsto bez mléka a vajec
Ingredience
500 g hladké mouky, špetka soli, 240 ml vody, 100 g cukru, 100 g sádla, 30 g čerstvého droždí
Postup
V troše vody rozmícháme lžíci cukru, lžíci mouky a rozdrobené droždí. Pod pokličkou necháme vzejít kvásek.
Ke kvásku přidáme zbytek vody, mouky, cukru, sůl, změklé sádlo a vypracujeme hladké měkké těsto (možno využít domácí pekárnu). Necháme nakynout.
Z těsta oddělujeme lžící stejně velké kousky, do kterých zabalíme libovolnou náplň (povidla, mák, ...).
Buchty skládáme na plech a potíráme ze všech stran rozpuštěným sádlem nebo olejem.
Na plechu necháme ještě asi 15-20 minut kynout a pak upečeme dozlatova (190°C, cca 20 minut).
Přidáno: 10.3.2013