Kynutí motýlci
Ingredience
120 ml mléka, 50 g cukru krupice, 20 g droždí, 250 g hladké mouky, 1 vanilkový cukr, špetka soli, špetka nastrouhaného muškátového oříšku, nastrouhaná kůra z půlky citronu, 2 žloutky, 60 g vlažného rozpuštěného másla
1 vejce na potření
Postup
Do mísy robota nalejeme vlažné mléko, přisypeme cukr krupici a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek.
Ke kvásku přidáme všechno ostatní a necháme vypracovat hladké těsto.
Těsto přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout. Znovu je propracujeme a necháme kynout dalších 30 minut.
Nakynuté těsto rozdělíme na poloviny (z každé bude jeden motýl).
Jednu polovinu rozdělíme na pět stejných částí. Ze čtyř uválíme dlouhé tenké prameny (cca 55-60 cm) a každý rozkrojíme na tři stejné části. Upleteme čtyři copánky a na plechu s papírem na pečení z nich vytvarujeme křídla motýla.
Z pátého kousku oddělíme kousek na hlavičku a tykadla. Zbytek rozdělíme na tři části, uválíme prameny, upleteme kratší copánek (tělíčko) a položíme ho doprostřed křídel. Přidáme hlavičku a tykadla.
Motýla necháme 15-20 minut kynout, pak ho potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby. Pečeme při 190°C 20 minut.
Ze zbývající poloviny těsta vyrobíme stejným způsobem druhého motýla.
zdroj: časopis Pošli recept
Přidáno: 30.9.2024