Kynutý adventní věnec
Ingredience
750 g hladké mouky, 3 dcl vody, 80 g másla, 50 g cukru, 40 g droždí, 2 žloutky, špetka soli, 1 vejce na potření, koření na ozdobu
Postup
Do hrnku rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžičku mouky. Přilijeme 1 dcl vlažné vody, promícháme, zakryjeme a necháme vzejít. Do mísy dáme asi 3/4 množství prosáté mouky, sůl, zbylý cukr, žloutky, přilijeme kvásek a zbytek vlažné vody. Důkladně promícháme, vysypeme na pomoučený vál a rukama těsto dál zpracováváme a postupně do něho zapracováváme zbytek mouky. Není nutné použít úplně všechnu, záleží na "savosti" mouky. Musí vzniknout tuhé hladké těsto, které se nelepí. Pod utěrkou necháme pořádně nakynout. Potom je znovu prohněteme a rozdělíme na 4 díly. Jeden díl rozválíme na placku a tvořítky vypichujeme vánoční motivy. Položíme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a ozdobíme kuličkami nového koření, hřebíčkem, hvězdičkami badyánu apod. Necháme chvilku nakynout a upečeme dorůžova( asi 10 minut). Ze zbylých tří kousků vyválíme 3 prameny, které spleteme do copu. Na plechu vyloženém papírem na pečení ho stočíme do věnce, konce dobře spojíme. Prázdné kalíšky od čajových svíček naplníme kamínky nebo luštěninami a vtlačíme do copu. Věnec necháme asi 15 minut nakynout, potřeme vejcem a upečeme dorůžova (25 - 30 minut). Po vychladnutí věnce vložíme do kalíšků svíčky a upečené ozdoby přilepíme bílkovou polevou. Můžeme dozdobit mašličkami.
Přidáno: 26.12.2006