Kynutý lejanec

Ingredience

600 g polohrubé mouky, větší špetka soli, 5 lžic krystalového cukru, 40 g čerstvého droždí, 500 ml vlažného mléka, 150 g rozpuštěného másla, 2 vejce
drobenka: 100 g strouhanky 5 lžic cukru krupice, 70 g másla
libovolné ovoce

Postup

Do mouky smíchané se solí vyhloubíme důlek. Do důlku rozdrobíme kvasnice, zasypeme cukrem a zalijeme trochou mléka. Necháme vzejít.

Pak přidáme zbytek mléka, rozpuštěné vlahé máslo, celá vejce a zpracujeme řídké těsto (vařečkou, v robotu, v pekárně, ...). Necháme nakynout.

Dva plechy (40x30 cm) vyložíme papírem na pečení (nebo vymažeme).

Nakynuté těsto promícháme a na každý plech nalijeme polovinu. Rukama potřenýma olejem těsto rozprostřeme po celém plechu a necháme 10-15 minut dokynout.

Posypeme ovocem, drobenkou a upečeme (200°C, cca 20 minut).

Kynutý lejanec
Kynutý lejanec
Kynutý lejanec

Přidáno: 1.2.2015