Leopardí chlebíček

Ingredience

základ: 250 ml mléka, 25 g kukuřičného škrobu (např. gustin)

kvásek: 3,5 g sušeného droždí (použila jsem 12 g čerstvého), 50 ml mléka, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžička cukru

dále: 375 g hladké mouky, 100 g cukru, 50 ml rozpuštěného másla, 1 lžíce pomerančové kůry, vanilkový cukr, 20 g kakaa, 3 lžíce mléka

Postup

Začneme základem: v 50 ml mléka rozmícháme škrob, vlijeme do zbytku mléka a za stálého míchání uvaříme kaši. Necháme vychladnout pod 50°C.

Do mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr, mouku, promícháme a necháme vzejít kvásek.

Vzešlý kvásek vmícháme do uvařené kaše.

Přidáme cukr, rozpuštěné máslo, pomerančovou kůru a mouku. Vypracujeme hladké nelepivé těsto a necháme 10 minut přikryté odpočinout.

Pak těsto rozpůlíme, jednu polovinu uložíme do misky, přikryjeme fólií a uložíme do ledničky.

Druhou polovinu opět rozpůlíme.

5 g kakaa rozmícháme ve lžíci mléka a zapracujeme do jedné části.

15 g kakaa rozmícháme ve 2 lžících mléka a zapracujeme do druhé části.

Obě hnědá těsta přikryjeme fólií a taktéž uložíme do ledničky.

Všechno těsto necháme v ledničce 12 hodin (nejlépe přes noc).

Ráno těsto vyndáme z ledničky a necháme asi hodinu ohřát v pokojové teplotě.

Potom každé těsto (světlé a dvě hnědá) rozkrájíme na stejný počet kousků.

Ze světlejšího hnědého kousku uválíme váleček. Ten zabalíme do tmavějšího těsta a toto zabalíme do světlého těsta (viz foto).

Válečky rukama rozválíme dotenka na dvojnásobnou délku než má chlebíčková forma, ve které budeme péct. Dlouhé válečky rozpůlíme a naskládáme do formy vyložené papírem na pečení.

Přikryjeme utěrkou a necháme 1,5 hodiny kynout v pokojové teplotě.

Povrch nakynutého těsta potřeme troškou mléka a formu vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Ihned ztlumíme na 175°C a upečeme do zezlátnutí, asi 40 minut. Pokud nám povrch rychle hnědne, přikryjeme alobalem.

Upečený chlebíček vyndáme z formy a necháme vychladnout na mřížce.

zdroj: www.labuznik.cz, www.altergusto.fr

Přidáno: 20.2.2016