Leopardí chlebíček
Ingredience
základ: 250 ml mléka, 25 g kukuřičného škrobu (např. gustin)
kvásek: 3,5 g sušeného droždí (použila jsem 12 g čerstvého), 50 ml mléka, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžička cukru
dále: 375 g hladké mouky, 100 g cukru, 50 ml rozpuštěného másla, 1 lžíce pomerančové kůry, vanilkový cukr, 20 g kakaa, 3 lžíce mléka
Postup
Začneme základem: v 50 ml mléka rozmícháme škrob, vlijeme do zbytku mléka a za stálého míchání uvaříme kaši. Necháme vychladnout pod 50°C.
Do mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr, mouku, promícháme a necháme vzejít kvásek.
Vzešlý kvásek vmícháme do uvařené kaše.
Přidáme cukr, rozpuštěné máslo, pomerančovou kůru a mouku. Vypracujeme hladké nelepivé těsto a necháme 10 minut přikryté odpočinout.
Pak těsto rozpůlíme, jednu polovinu uložíme do misky, přikryjeme fólií a uložíme do ledničky.
Druhou polovinu opět rozpůlíme.
5 g kakaa rozmícháme ve lžíci mléka a zapracujeme do jedné části.
15 g kakaa rozmícháme ve 2 lžících mléka a zapracujeme do druhé části.
Obě hnědá těsta přikryjeme fólií a taktéž uložíme do ledničky.
Všechno těsto necháme v ledničce 12 hodin (nejlépe přes noc).
Ráno těsto vyndáme z ledničky a necháme asi hodinu ohřát v pokojové teplotě.
Potom každé těsto (světlé a dvě hnědá) rozkrájíme na stejný počet kousků.
Ze světlejšího hnědého kousku uválíme váleček. Ten zabalíme do tmavějšího těsta a toto zabalíme do světlého těsta (viz foto).
Válečky rukama rozválíme dotenka na dvojnásobnou délku než má chlebíčková forma, ve které budeme péct. Dlouhé válečky rozpůlíme a naskládáme do formy vyložené papírem na pečení.
Přikryjeme utěrkou a necháme 1,5 hodiny kynout v pokojové teplotě.
Povrch nakynutého těsta potřeme troškou mléka a formu vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Ihned ztlumíme na 175°C a upečeme do zezlátnutí, asi 40 minut. Pokud nám povrch rychle hnědne, přikryjeme alobalem.
Upečený chlebíček vyndáme z formy a necháme vychladnout na mřížce.
zdroj: www.labuznik.cz, www.altergusto.fr
Přidáno: 20.2.2016