Máčené tvarohové koláčky
Ingredience
těsto: 500 g polohrubé mouky, 70 g moučkového cukru, 1 lžička soli, 150 g rozpuštěného másla, 250 ml mléka, 2 žloutky, 1 lžička citronové kůry, 30 g čerstvého droždí
náplň: 500 g tvarohu, asi 100 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce rumu, 2 žloutky
rozvar: 100 g másla, 100 g moučkového cukru, 100 ml rumu
Postup
Z těsta vypracujeme buď v pekárně nebo klasicky hladké vláčné těsto a necháme nakynout. Podle potřeby přidáme mouku.
Tvaroh s cukrem, rumem a žloutky vymícháme dohladka.
Z nakynutého těsta lžící vykrajujeme kousky a klademe na pomoučený vál. Každý kousek zploštíme, dáme trochu tvarohu, zabalíme a zformujeme dokulata. Koláčky klademe na plech vyložený papírem na pečení.
Necháme chvíli nakynout a pak upečeme v troubě vyhřáté na 200°C dozlatova (cca 10 minut).
V kastrůlku necháme rozpustit máslo, přidáme rum, rozmícháme v něm cukr a zahřejeme téměř k varu.
Koláčky po vytažení z trouby ihned namočíme do rozvaru.
Před podáváním pocukrujeme.
zdroj: http://www.sladkosti.net/
Přidáno: 19.8.2012