Makový točenec

Ingredience

těsto: 250 ml mléka, 5 lžic krystalového cukru, špetka soli, 1 vejce, 130 ml oleje, 500 g polohrubé mouky, půl lžičky mleté skořice, 1 lžička citronové kůry, 40 g čerstvého droždí
náplň: 250 g máku, 200 ml mléka, 5-6 lžic krystalového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 1 lžička citronové kůry, 3 lžíce rumu, 1-2 vejce (podle velikosti)
na potření: 2 lžíce másla

Postup

Suroviny vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a necháme vypracovat a nakynout těsto. Podle potřeby můžeme přidat trochu mouky.

Mléko s cukrem a citronovou kůrou přivedeme k varu, vsypeme mák a krátce povaříme. Necháme vychladnout, pak vmícháme rum a vejce.

Nakynuté těsto rozválíme na obdélník, potřeme makovou nádivkou a rozkrájíme na pruhy široké asi 5 cm.

Jeden pruh srolujeme, potavíme nastojato na plech s papírem na pečení a kolem něho namotáme další pruhy s mákem.

Celého "šneka" omotáme papírem na pečení a kolem postavíme nastavitelný kulatý ráfek. Necháme cca 20 minut kynout, pak vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a upečeme dozlatova (zkusíme špejlí), asi 40 minut.

Ihned po vytažení z trouby potřeme povrch rozpuštěným máslem.

Odstraníme ráfek a moučník necháme zcela vychladnout.

Makový točenec
Makový točenec
Makový točenec
Makový točenec
Makový točenec
Makový točenec
Makový točenec

Přidáno: 20.5.2012