Máslové kynuté těsto

Ingredience

250 ml vlažného mléka, 40 g čerstvého droždí, 75 g cukru krupice, 500 g hladké mouky, 4 žloutky, 150 g změklého másla, 5 g soli, citronová kůra

náplň: libovolná (tvarohová, maková, ořechová, povidlová, ...)

Postup

Do části mléka rozdrobíme droždí, přidáme po lžíci cukru a mouky (z odváženého množství) a necháme vzejít kvásek.

Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, citronovou kůru a máslo. Ve zbylém mléce rozmícháme žloutky a přilejeme do mísy. Nakonec přidáme kvásek a vypracujeme hladké nelepivé těsto.

Až nakyne na dvojnásobek, promícháme je a znovu necháme nakynout.

Pak tvoříme buchty.

1. varianta (podle původního receptu): nakynuté těsto rozválíme na tloušťku 8-10 mm a rozkrájíme na čtverce 6x6 cm. Do středu čtverců klademe po lžíci náplně a pevně zabalíme.

2. varianta (moje oblíbená): Z nakynutého těsta lžící ukrajujeme stejně velké kousky a klademe na pomoučený vál. Každý kousek zplacatíme, položíme na něj lžíci náplně a pevně zabalíme.

Hotové buchty skládáme do pekáče vymazaného máslem nebo sádlem.

Každou buchtu potřeme ze všech stran rozpuštěným máslem nebo sádlem.

Pekáč s buchtami necháme 20-30 minut stát v teple, aby buchty nakynuly.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C 25-30 minut.

zdroj: www.ceskatelevize.cz Peče celá země

Přidáno: 7.3.2020