Máslové makovky

Ingredience

omládek: 100 ml vody, 17-20 g čerstvého droždí, necelá lžička sladěnky, 130 g hladké mouky

dále: 100 g vody, 100 g cukru, špetka soli, půlka rozšlehaného vejce (zbytkem pak makovky potřeme před pečením), 350-360 g hladké mouky, 100 g změklého másla

mák na posypání

Postup

Suroviny na omládek důkladně promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.

Po hodině přidáme všechno ostatní a vypracujeme hladké měkké těsto. Těsto necháme 60-90 minut kynout, během kynutí ho dvakrát přemícháme.

Nakynuté těsto rozdělíme na poloviny, zformujeme kulaté bochánky a necháme 10-15 minut odpočinout.

Potom každou část rozválíme na kruh a rádlem rozkrájíme na 6 výsečí. Z každé smotáme rohlík, uložíme na plech s papírem na pečení tak, aby špička těsta byla pod rohlíkem. Zahneme rohy a znovu necháme kynout 20-30 minut.

Zbylé vejce rozšleháme se lžící vody a potřeme nakynuté rohlíky. Posypeme je mákem a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Pečeme asi 20 minut.

zdroj: Pekárnománie

Přidáno: 2.8.2016