Meruňkový táč
Ingredience
500 g polohrubé mouky, 250 ml mléka, 1 kostka kvasnic (42 g), 13 lžiček krystalového cukru, 2 vejce, 150 ml oleje, špetka soli, meruňky, drobenka
Postup
Mléko ohřejeme aby bylo teplé (ne horké), a do něho nasypeme cukr a rozdrobíme kvasnice. Do mísy dáme mouku, osolíme, přidáme olej a vejce. Až kvasnice vzejdou, přilijeme kvásek a vypracujeme vláčné těsto, nemělo by být příliš tuhé, radši řidší. S moukou opatrně, každá saje tekutinu jinak. Napřed dám do mísy míň mouky a až je všechno smíchané, podle potřeby přidávám a zapracovávám další. Těsto necháme nakynout. Dva plechy vyložíme papírem na pečení a na každý kydneme doprostřed polovinu nakynutého těsta. Rukama ho rozprostřeme po celém plechu (když si ruce pořádně potřeme olejem, těsto se na ně vůbec nelepí). Na těsto naskládáme půlky meruněk řeznou stranou nahoru, posypeme drobenkou a upečeme dorůžova (200°C, 15 - 20 minut).
Stejným způsobem můžeme připravit i švestkový táč.
Přidáno: 13.7.2007