Minibriošky

Ingredience

225 g hladké mouky, 0,5 lžičky soli, 1,5 lžičky instantního droždí, 1 lžíce cukru, 2 lžíce mléka, 2 vejce, 50 g rozpuštěného vlažného másla

na potření: 1 žloutek, 1 lžíce mléka

Postup

Mouku smícháme se solí a droždím.

Přidáme všechno ostatní a vypracujeme měkké hebké těsto (vařečkou, robotem, v pekárně, ...). Necháme je nakynout na dvojnásobný objem, trvá to 1-1,5 hodiny.

Nakynuté těsto na vále rukama lehce propracujeme a oddělíme z něho necelou čtvrtinu.

Zbytek rozdělíme na 12 stejných kousků (případně jejich velikost přizpůsobíme velikosti formiček, které máme).

Z každého kousku zformujeme kuličku a vložíme ji do máslem vymazané formičky.

Odloženou menší část těsta rozdělíme na tolik malých kousků, kolik máme kuliček ve formičkách.

Z každého kousku vytvarujeme malou hruštičku. Do těsta ve formičkách vytvoříme uprostřed nožem dírku a "zasadíme" do ní hruštičku tenčím koncem dolů.

Formičky naskládáme na plech a přikryjeme je utěrkou. Briošky necháme nakynout 20-25 minut.

Pak je potřeme žloutkem rozmíchaným s mlékem, plech vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a upečeme je dozlatova (15-20 minut).

Pokud pečete radši z kvásku, tento recept v kváskové podobě najdete v knize Jany Berkové S kváskem kolem světa .

Přidáno: 22.8.2019