Motýlci z kynutého těsta

Ingredience

těsto: 900 g hladké mouky, 42 g čerstvého droždí, větší špetka soli, 150 g cukru krupice, 2 vejce, 560 ml mléka, 60 g rozpuštěného másla
náplň: rozpuštěné máslo, skořicový cukr, mleté ořechy (nebo jiná podle chuti)
na potření: 1 vejce, 1 lžička cukru

Postup

Z uvedených surovin vypracujeme vláčné těsto, ručně nebo v pekárně. Necháme nakynout.

Nakynuté rozdělíme na čtvrtiny, každou čtvrtinu ještě na 5-6 stejných kousků, ze kterých vytvarujeme kulaté bochánky.

Každý bochánek rozválíme na placku o průměru asi 15-20 cm ( je jedno jestli bude kulatá nebo hranatá).

Placku potřeme rozpuštěným máslem, posypeme skořicovým cukrem a ořechy. Svineme pevně do roládky. Její konce ohneme tak, aby se uprostřed dotýkaly (viz foto). Položíme spojem dolů a z každé strany podle obrázku nůžkami nastříhneme tak, aby uprostřed zůstal asi 1 cm nenastříhnutý.

Rozstříhnuté poloviny vytočíme jako křídla, přeneseme na plech a necháme ještě chvíli kynout.

Každý kousek potřeme vejcem rozšlehaným s cukrem, vložíme do trouby vyhřáté na 180-190°C a upečeme do zezlátnutí, asi 15 minut. Na talíři ozdobíme lístky meduňky nebo máty.

Motýlci z kynutého těsta
Motýlci z kynutého těsta
Motýlci z kynutého těsta
Motýlci z kynutého těsta
Motýlci z kynutého těsta
Motýlci z kynutého těsta
Motýlci z kynutého těsta
Motýlci z kynutého těsta
Motýlci z kynutého těsta
Motýlci z kynutého těsta
Motýlci z kynutého těsta
Motýlci z kynutého těsta

zdroj: www.mimibazar.sk

Přidáno: 6.6.2010