Plitvický kynutý závin

Ingredience

těsto: 500 g hladké mouky, špetka soli, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžíce cukru krupice, 3 lžíce bílého jogurtu (nebo zakysané smetany), 1 vejce, 100 ml oleje, 200 ml mléka, 20 g čerstvého droždí
maková náplň: 300 g mletého máku, 150 ml mléka, 150 g cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru
tvarohová náplň: 250 g měkkého tvarohu, 1 vejce, 150 g cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, 50 g sušených brusinek namočených v rumu, 2-3 lžíce krupice
na potření: olej, voda

Postup

Maková náplň: do vroucího mléka nasypeme mák a za stálého míchání povaříme na požadovanou hustotu. Nakonec vmícháme cukr.

Tvarohová nápň: tvaroh rozmícháme s celým vejcem a cukrem. Podle potřeby zahustíme krupicí. Nakonec vmícháme brusinky. Obě náplně nanášíme na těsto sáčkem s ustřihnutým rohem.

Mouku v míse smícháme se solí a práškem do pečiva. Vyhloubíme důlek, rozdrobíme do něj droždí, posypeme cukrem a zalijeme vlažným mlékem. Necháme vzejít kvásek.

Až kvásek vzejde, přidáme do mísy jogurt, olej, vejce a zpracujeme hladké měkké těsto (vařečkou, robotem, v pekárně, ...). Necháme nakynout.

Nakynuté těsto rozválíme na velký obdélník. Naznačenými čarami (příborovým nožem nebo stěrkou) ho rozdělíme na čtyři přibližně stejné části. Do dvou prostředních částí naneseme makovou náplň a oba "makové" pruhy překryjeme jednou krajní částí těsta. Prohlubeň mezi "makovými kopečky" hranou ruky ještě trošku zvýrazníme a naneseme do ní náplň tvarohovou. Všechno překlopíme zbylým prázdným pruhem těsta a jeho okraj zasuneme pod nohavici. Podobně upravíme i kraje, aby z nich náplň při pečení nevytékala.

Závin přeneseme na plech s papírem na pečení a necháme dokynout. Potřeme ho nejdříve olejem, pak vodou a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Pečeme do zezlátnutí povrchu, asi půl hodiny.

Plitvický kynutý závin
Plitvický kynutý závin
Plitvický kynutý závin
Plitvický kynutý závin
Plitvický kynutý závin
Plitvický kynutý závin
Plitvický kynutý závin
Plitvický kynutý závin

zdroj: http://www.hobbymanie.tv (mírně upraveno)

Přidáno: 21.1.2015