Plitvický kynutý závin
Ingredience
těsto: 500 g hladké mouky, špetka soli, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžíce cukru krupice, 3 lžíce bílého jogurtu (nebo zakysané smetany), 1 vejce, 100 ml oleje, 200 ml mléka, 20 g čerstvého droždí
maková náplň: 300 g mletého máku, 150 ml mléka, 150 g cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru
tvarohová náplň: 250 g měkkého tvarohu, 1 vejce, 150 g cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, 50 g sušených brusinek namočených v rumu, 2-3 lžíce krupice
na potření: olej, voda
Postup
Maková náplň: do vroucího mléka nasypeme mák a za stálého míchání povaříme na požadovanou hustotu. Nakonec vmícháme cukr.
Tvarohová nápň: tvaroh rozmícháme s celým vejcem a cukrem. Podle potřeby zahustíme krupicí. Nakonec vmícháme brusinky. Obě náplně nanášíme na těsto sáčkem s ustřihnutým rohem.
Mouku v míse smícháme se solí a práškem do pečiva. Vyhloubíme důlek, rozdrobíme do něj droždí, posypeme cukrem a zalijeme vlažným mlékem. Necháme vzejít kvásek.
Až kvásek vzejde, přidáme do mísy jogurt, olej, vejce a zpracujeme hladké měkké těsto (vařečkou, robotem, v pekárně, ...). Necháme nakynout.
Nakynuté těsto rozválíme na velký obdélník. Naznačenými čarami (příborovým nožem nebo stěrkou) ho rozdělíme na čtyři přibližně stejné části. Do dvou prostředních částí naneseme makovou náplň a oba "makové" pruhy překryjeme jednou krajní částí těsta. Prohlubeň mezi "makovými kopečky" hranou ruky ještě trošku zvýrazníme a naneseme do ní náplň tvarohovou. Všechno překlopíme zbylým prázdným pruhem těsta a jeho okraj zasuneme pod nohavici. Podobně upravíme i kraje, aby z nich náplň při pečení nevytékala.
Závin přeneseme na plech s papírem na pečení a necháme dokynout. Potřeme ho nejdříve olejem, pak vodou a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Pečeme do zezlátnutí povrchu, asi půl hodiny.








zdroj: http://www.hobbymanie.tv (mírně upraveno)
Přidáno: 21.1.2015