Plundry

Ingredience

500 g hladké mouky, 250 g tuku (máslo nebo hera), 2 dl mléka, 2 vejce, 40 g cukru, 30 g čerstvého droždí, 1 žloutek, sůl bílek na potření
náplň: 4 jablka, 20 g rozinek, šťáva z půl citronu, 2 lžíce cukru, vanilkový cukr, 3 lžíce mletých ořechů nebo strouhaného perníku

Postup

400 g mouky vsypeme do mísy a zaděláme ji vlažným kváskem z mléka, droždí a cukru. Přidáme vejce a sůl a důkladně zpracujeme vláčné těsto které necháme asi 1 hodinu kynout. 100 g mouky zpracujeme s tukem do malého bochánku, který mokrýma rukama vytvarujeme do tvaru čtverce. Dáme do ledničky. Vykynuté těsto rozválíme do tvaru čtverce a do jeho středu položíme na koso čtverec tukového těsta z ledničky. Těsto složíme jako obálku, aby tukové těsto bylo zcela zakryto. Válečkem těsto rozválíme na obdélník, který složíme na třetiny. Znovu rozválíme na obdélník a složíme na třetiny. Dáme na 20 minut do ledničky. Po vytažení znovu rozválíme a složíme na třetiny, vrátíme do ledničky a uděláme náplň: oloupaná jablka nastrouháme, zakapeme citronovou šťávou, zahustíme ořechy nebo perníkem, osladíme a vmícháme rozinky. Vychlazené těsto rozválíme na tloušťku 1 cm a rozkrájíme na obdélníky. Do středu každého dáme lžičku náplně, přehneme, okraje stiskneme k sobě a na jedné straně několikrát nastřihneme nůžkami. Rovnáme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme rozšlehaným bílkem a upečeme. Zezačátku 200°C, za pět minut ztlumit na 180°C a dopéct dozlatova (celkem asi 15 minut)

Plundry
Plundry
Plundry
Plundry
Plundry
Plundry
Plundry

Přidáno: 14.4.2007