Pogača

Ingredience

těsto: 250 g hladké mouky, 40 g cukru krupice, špetka soli, 20 g čerstvého droždí, 100 ml mléka, 1 vejce, 30 g másla
náplň: 300 g měkkého tvarohu, 2 vejce, 1 sáček vanilkového cukru, hrst rozinek namočených v rumu, 150 g moučkového cukru
dále: 1 vejce na potření, máslo na vymazání formy, dortová forma nebo ráfek o průměru 26 cm

Postup

Mouku smícháme se solí a polovinou cukru. Vyhloubíme v ní důlek a rozdrobíme do něho kvasnice. Posypeme je zbytkem cukru a zalijeme teplým mlékem. Necháme vzejít kvásek.

Pak do mísy přidáme celé vejce a rozpuštěné vlažné máslo. Vařečkou nebo v robotu vypracujeme vláčné těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme nakynout na dvojnásobek.

Tvaroh umícháme se žloutky, vanilkovým cukrem a rozinkami. Z bílků ušleháme sníh, postupně do něj zašleháme moučkový cukr a pěnu vmícháme do tvarohu.

Nakynuté těsto rozdělíme na poloviny. Z jedné části rozválíme kulatou placku o něco menší než je ráfek a rozetřeme na ni tvarohovou náplň (ne až do kraje). Z druhé části rovněž vyválíme placku a náplň přikryjeme. Po obvodu obě placky stisknutím spojíme. Necháme 15-20 minut kynout.

Skleničkou omočenou v mouce naznačíme uprostřed kolečko, od kterého koláč paprskovitě nakrojíme ke kraji (dobře to jde rádlem na pizzu). Jednotlivé proužky postupně opatrně nadzvedneme a konec otočíme o 180°.

Koláč potřeme rozšlehaným vejcem a postavíme kolem něj máslem vymazaný ráfek.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 30 minut.

Pogača
Pogača
Pogača
Pogača
Pogača
Pogača
Pogača
Pogača
Pogača
Pogača
Pogača

zdroj: časopis Knihovnička Recepty

Přidáno: 28.10.2014