Pražský koláč Romana Vaňka

Ingredience

těsto: 250 g hladké mouky, 75 g vlažného mléka, 15 g čerstvého droždí, 1 vejce, 30 g cukru krupice, 125 g majonézy, špetka soli

krém: 350 ml mléka, 50 g vanilkového pudinkového prášku, 70 g cukru krupice, 1 lžička vanilkového cukru, 85 g změklého másla, 50 ml smetany ke šlehání

drobenka: 30 g polohrubé mouky, 30 g másla, 30 g cukru krupice, špetka mleté skořice

dále: 1 vejce na potření

Postup

Do mísy nasypeme mouku a vyhloubíme do ní důlek. Do důlku nalejeme větší plovinu mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran do něj po troškách vmícháváme mouku, dokud v důlku nevznikne těstíčko husté asi jako na lívance. Povrch poprášíme mouku a necháme na teplém místě vzejít asi 30 minut.

Potom do mísy přidáme zbylé mléko, cukr, majonézu, sůl a rozšlehané vejce. V robotu vypracujeme hladké nelepivé těsto, trvá to asi 10 minut.

Těsto vyklopíme na pomoučený vál a vytvarujeme bochánek. Přikryjeme ho utěrkou a necháme asi 45 minut kynout.

Nakynutý bochánek přemístíme na plech s papírem na pečení. Rukou ho zploštíme na kruh o průměru 20-22 cm a necháme ještě dalších 30 minut kynout přikrytý utěrkou.

Pak ho potřeme rozšlehaným vejcem a hustě posypeme drobenkou. Vložíme ho do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme do zezlátnutí asi 20 minut.

Příprava krému: Do rendlíku nalejeme polovinu mléka, přidáme cukr a zahříváme. Ve zbytku mléka rozmícháme pudinkový prášek a tuto směs nalejeme do horkého mléka v rendlíku. Za stálého míchání uvaříme hustý pudink. Postavíme ho do studené vody a za stálého míchání necháme vychladnout (aby byl vlažný).

Do vychladlého pudinku zamícháme změklé máslo.

Smetanu ušleháme dotuha vmícháme ji opatrně do pudinkového krému.

Vychladlý koláč vodorovně rozkrojíme. Krémem naplníme cukrářský sáček a naneseme ho na spodní část koláče. Horní částí přiklopíme.

zdroj: Víkend (příloha novin Mladá Fronta Dnes)

Přidáno: 11.3.2018