Skořicové motánky
Ingredience
těsto: 500 g polohrubé mouky, špetka soli, 100 g krystalového cukru, 250 ml mléka, 30 g čerstvého droždí, 2 žloutky, 60 g rozpuštěného zchladlého másla, 100 ml oleje
náplň: rozpuštěné máslo (cca 80 g), skořicový cukr
Postup
V míse smícháme mouku se solí a vyhloubíme důlek. Vsypeme cukr a zalijeme mírně teplým mlékem. Rozdrobíme kvasnice a necháme vzejít (10-15 minut).
Přidáme máslo, olej, žloutky a vypracujeme hlaké jemné těsto. Mícháme tak dlouho, až se na povrchu začnou dělat malé bublinky.
Těsto můžeme vypracovat i v domácí pekárně nebo v robotu.
Necháme nakynout (aspoň hodinu).
Nakynuté těsto rozpůlíme. Z každé půlky vyválíme kruh silný asi centimetr. Potřeme ho vydatně rozpuštěným máslem a posypeme skořicovým cukrem.
Pak ho rozkrájíme na 8 nebo 16 dílků, podle toho jak velké kousky chceme. Každý dílek smotáme od širší strany ke špičce.
Uložíme je na plech s papírem na pečení a necháme ještě 15-20 minut kynout. Pak je potřeme rozpuštěným máslem i zvenku, posypeme skořicovým cukrem a vložíme do trouby vyhřáté na 190°C. Pečeme do zrůžovění 15-20 minut.








Přidáno: 13.4.2014