Skořicové šneky s polevou

Ingredience

těsto: 400 g hladké mouky, 0,5 lžičky soli, 250 ml vlažného mléka, 20 g čerstvého droždí, 50 g cukru, 1 žloutek, 4 lžíce změklého másla

náplň: 180 g změklého másla, 80 g krystalového cukru, 2 lžíce mleté skořice

poleva: 200 g moučkového cukru, 4 lžíce rozpuštěného másla, 3 lžíce horkého mléka, 0,5 lžičky vanilkového extraktu

Postup

V míse robota smícháme mouku se solí. Uprostřed vyhloubíme důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, nasypeme cukr a zalejeme asi polovinou mléka.

Až droždí vzejde, přidáme zbytek mléka, žloutek, máslo a vypracujeme hladké hebké těsto. Trvá to dost dlouho, ze začátku je těsto řídké a lepivé. Necháme míchat tak dlouho, až na hnětacím háku bude koule těsta, která se nelepí na stěny mísy.

Těsto necháme pořádně nakynout. Pak je vyklopíme na pomoučený vál, rukama propracujeme a vytvoříme kouli.

Kus potravinářské fólie potřeme máslem a kouli těsta do ní zabalíme.

Položíme ji do větší misky a tu i s těstem uložíme na noc do ledničky. Nezapomeneme vyndat z ledničky máslo, aby bylo ráno měkké.

Ráno těsto vybalíme a na pomoučeném vále je rozválíme na obdélník 45x25 cm. Na celou plochu těsta rozetřeme máslo a posypeme je cukrem smíchaným se skořicí.

Těsto srolujeme po delší straně jako roládu, "šev" pevně stiskneme prsty.

Válec rozkrájíme na kousky široké 3-4 cm a klademe je na pekáč vydatně vymazaný máslem tak, aby se jednotlivé kousky nedotýkaly.

Pekáč přetáhneme fólií a šneky necháme dalších cca 45 minut kynout.

Potom odstraníme fólii a pekáč vložíme do trouby vyhřáté na 180-190°C, Pečeme do zezlátnutí, cca 30 minut.

Na polevu prosejeme cukr a důkladně umícháme s máslem, mlékem a vanilkovým extraktem.

Polevu nalejeme do sáčku, ustříhneme růžek, vychladlé šneky polevou vydatně ozdobíme a necháme ji zaschnout.

Přidáno: 13.6.2020