Sladké rohlíky

Ingredience

200 g polohrubé mouky, 200 g hladké mouky, špetka soli, 1 vrchovatá lžíce krystalového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 2 žloutky, 40 g másla, 40 g sádla, 200 ml teplého mléka, 25 g čerstvého droždí
na potření: 1 žloutek + 1 lžíce mléka

Postup

Do teplého mléka nasypeme cukr a rozdrobíme droždí. Přikryjeme a na teplém místě necháme vzejít kvásek.

Do mísy nasypeme mouku a osolíme. Přidáme vanilkový cukr, žloutky, rozpuštěný vychladlý tuk a kvásek. Zpracujeme hladké měkké těsto. Je-li příliš řídké, můžeme přidat trošku mouky, ale nepřehnat to, čím řidší těsto bude, tím nadýchanější budou rohlíky. Necháme nakynout.

Nakynuté těsto rozdělíme na poloviny. Každou rozválíme na kruh a rozkrájíme na 8 částí. Od širší strany srolujeme rohlíky a naskládáme na plech s papírem na pečení.

Na plechu necháme ještě asi 15 minut dokynout. Každý rohlík potřeme žloutkem rozmíchaným s mlékem a plech vložíme do trouby vyhřáté na 190°C a pečeme do zezlátnutí, 15-18 minut.

Sladké rohlíky
Sladké rohlíky
Sladké rohlíky
Sladké rohlíky
Sladké rohlíky

Přidáno: 6.2.2014