Svatomartinské rohlíky

Ingredience

těsto: 500 g hladké mouky, 250 g másla, 30 g droždí, 120 g krystalového cukru, špetka soli, 2 vejce, 1 žloutek, 125 ml smetany nebo plnotučného mléka, citronová kůra z půlky citronu, špetka muškátového květu

na dokončení: 1 žloutek + 2 lžíce vody, plátky mandlí

Maková náplň: 200 g mletého máku, 100 g krystalového cukru, 150 ml mléka, špetka skořice, strouhaná citronová kůra z půlky citronu

Tvarohová náplň: 250 g tvarohu (ne z vaničky), 1 žloutek, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce krystalového cukru

Postup

Droždí utřeme se lžící cukru na řídkou kašičku. Přimícháme lžíci mouky a 2 lžíce vlažné smetany. Necháme 15-20 minut vzejít kvásek.

Mouku s máslem zpracujeme na jemnou drobenku. Tu nasypeme do mísy robota, přidáme cukr, sůl, celá vejce i žloutek, smetanu nebo mléko, kůru, muškátový květ, kvásek a necháme vypracovat hladké těsto.

Těsto vyklopíme z mísy na pomoučený vál a rukama ještě zpracujeme než se přestane lepit. Podle potřeby podsypáváme moukou.

Hotové těsto rozválíme na obdélník, který poskládáme na třetiny. Vyzniklý útvar otočíme o 90° a znovu rozválíme na obdélník. Opět poskládáme na třetiny, znovu rozválíme (už bez otáčení) a naposledy složíme. Takto připravené těsto přikryjeme nahřátým hrncem nebo mísou a necháme 30-45 minut kynout.

Pak těsto rozkrojíme na čtvrtiny. Postupně každou čtvrtinu rozválíme na kruh a ten rozkrájíme na osm výsečí.

Na okraj každé výseče položíme nádivku a smotáme rohlíky. Naskládáme je na plech s papírem na pečení, přikryjeme utěrkou a necháme kynout 30-60 minut.

Nakynuté rohlíky potřeme vejcem rozmíchaným s vodou a posypeme mandlovými lupínky.

Nakonec je upečeme při 190°C do zezlátnutí, 20-25 minut.

Ještě mírně teplé je lehce poprášíme moučkovým cukrem.

Maková náplň: Mléko s cukrem přivedeme k varu, vsypeme mák a za stálého míchání chvíli povaříme. Nakonec vmícháme skořici a kůru z citronu.

Tvarohová náplň: Tvaroh rozmícháme se žloutkem i oběma cukry.

těsto podle Kuchařky pro dceru (Jana Florentýna Pišová)

Přidáno: 8.11.2024