Trhací buchta se skořicí

Ingredience

120 ml mléka, 2-3 lžíce krystalového cukru, 60 g rozpuštěného másla, 2 menší vejce, 300 g hladké mouky, špetka soli, 15 g čerstvého droždí
náplň: 60 g rozpuštěného másla, 3-4 lžíce krystalového cukru, mletá skořice podle chuti

Postup

Do mírně teplého mléka nasypeme cukr a rozdrobíme droždí. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.

Mouku v míse osolíme, přidáme vlažné máslo, celá vejce a kvásek. Vypracujeme hladké těsto. Podle potřeby můžeme přidat trošku mouky, těsto by však nemělo být husté.

Těsto přikryjeme utěrkou a necháme nakynout.

Nakynuté rozválíme na pomoučeném vále na obdélník cca 30x50 cm. Potřeme ho rozpuštěným vlažným máslem, posypeme cukrem a skořicí. Pak ho rozkrájíme na 6 stejně širokých pruhů.

Pruhy naskládáme na sebe a vzniklý vysoký pás rozkrojíme na šest stejných kousků. Naskládáme je do chlebíčkové formy vyložené papírem na pečení, přikryjeme utěrkou a necháme 30-40 minut kynout.

Potom vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a upečeme dozlatova (asi 40 minut, zkoušíme špejlí).

Upečený moučník necháme chvíli odpočinout ve formě, pak vyjmeme a necháme vychladnout.

Není potřeba krájet, jednotlivé plátky jdou od sebe snadno odtrhnout.

Trhací buchta se skořicí
Trhací buchta se skořicí
Trhací buchta se skořicí
Trhací buchta se skořicí
Trhací buchta se skořicí
Trhací buchta se skořicí
Trhací buchta se skořicí
Trhací buchta se skořicí

inspirace na www.toprecepty.cz

Přidáno: 16.5.2014