Valašské frgále

Ingredience

těsto: 500 g polohrubé mouky, 2 žloutky, 125 g másla, 75 g moučkového cukru, 250 ml teplého mléka, 40 g droždí, špetka soli, citronová kůra
náplň: 750 g měkkého tvarohu, 3 žloutky, 2 sáčky vanilkového cukru, moučkový cukr podle chuti, 1 lžíce polohrubé mouky, strouhaná citronová kůra, hrst rozinek předem namočených v rumu
dále: drobenka, máslo, rum, vanilkový cukr, 1 vejce na potření okrajů, smetana

Postup

Do teplého mléka dáme lžíci cukru a rozdrobíme droždí. Přikryjeme a necháme vzejít. Máslo se zbylým cukrem utřeme do pěny, po jednom vešleháme žloutky. Přidáme mouku, kvásek a vypracujeme hladké těsto. Necháme pořádně nakynout. Zatím připravíme náplň: tvaroh rozmícháme s cukrem, žloutky a citronovou kůrou dohladka. Je-li hmota řídká, vmícháme lžíci polohrubé mouky. Nakonec vmícháme rozinky. Vykynuté těsto rozdělíme na 3-4 stejné díly. Každý rozválíme na pomaštěném plechu na kruh o průměru 30-35 cm. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Rozetřeme náplň a posypeme drobenkou. Necháme ještě chvíli kynout na plechu. Upečeme ve vyhřáté troubě (200°C) do zezlátnutí okrajů. Ihned po vytažení z trouby potřeme okraje smetanou. Frgál necháme chvíli zchládnout a pak polijeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a vanilkovým cukrem.

Valašské frgále
Valašské frgále
Valašské frgále
Valašské frgále

zroj: internet

Přidáno: 10.2.2010