Velikonoční propletenec

Ingredience

těsto: 250 ml mléka, špetka soli, 90 g krystalového cukru, 2 vejce, 80 g oleje, 500 g polohrubé mouky, 42 g čerstvého droždí
maková náplň: 150 g mletého máku, trochu mléka, moučkový cukr dle chuti, špetka mletého hřebíčku
povidlová náplň: 150 g povidel, několik lžic rumu, špetka mletého badyánu
tvarohová náplň: 250 g měkkého tvarohu, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr, moučkový cukr dle chuti
perníková náplň: 150 g strouhaného perníku, 2-3 lžíce medu, 3-4 lžíce rumu, trochu mléka
dále: 1 vejce na potření, sekané ořechy na posypání

Postup

Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, podle potřeby přidáme mouku. Necháme nakynout, až zdvojnásobí objem.

Nakynuté těsto rozdělíme na 4 stejné díly a vytvoříme z nich bochánky. Každý rozválíme na dlouhou placku, viz foto. Na každou natřeme jednu náplň a svineme. Spoje těsta dobře přimáčkneme. Tím získáme čtyři prameny, které spleteme jako když se plete vánočka.

Pletenec přemístíme do sádlem vymazaného pekáče a necháme ještě chvíli kynout. Pak potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme posekanými ořechy a vložíme do trouby. Pomalu upečeme (180°C, cca 60 minut).

Velikonoční propletenec
Velikonoční propletenec
Velikonoční propletenec
Velikonoční propletenec
Velikonoční propletenec
Velikonoční propletenec
Velikonoční propletenec
Velikonoční propletenec
Velikonoční propletenec
Velikonoční propletenec
Velikonoční propletenec

Přidáno: 2.4.2010