Volarské koláče
Ingredience
těsto: 500 g hladké mouky, 100 g krystalového cukru, 130 g změklého másla, 250 ml vlažného mléka, 3 žloutky, 25 g droždí, špetka soli, citronová kůra
náplň: 500 g tvarohu, 4-6 lžic krystalového cukru (podle chuti), 1 vanilkový cukr, 2 žloutky, rozinky namočné v rumu
na dokončení: 4-5 lžic rozpuštěného másla, strouhaný perník
Postup
V míse smícháme mouku se solí. Uprostřed vyhloubíme důlek, nasypeme do něho část cukru, rozdrobíme droždí a zalejeme je asi polovinou mléka.
Až vzejde kvásek, přidáme do mísy všechno ostatní a vypracujeme měkké hladké těsto. Pod utěrkou je necháme nakynout.
Nakynuté těsto rozdělíme na 4-6 stejně velkých částí. Z každé vytvarujeme kulatý bochánek a pod utěrkou je necháme 10-15 minut odpočinout.
Potom každý bochánek rozválíme na čtvrec, natřeme na něj ochucený tvaroh, rohy přeložíme ke středu a koláč přeneseme na plech s papírem na pečení.
Opět je přikryjeme utěrkou a necháme chvíli dokynout.
Nakynuté koláče bohatě potřeme rozpuštěným máslem a posypeme perníkem.
Pečeme při 200°C do zrůžovění, asi 15-18 minut.
Vychladlé koláče rozkrájíme na čtvrtiny.
zdroj: www.toprecepty.cz
Přidáno: 10.6.2020