Vyskoč z vody
Ingredience
500 g polohrubé mouky, 7 lžic mléka, 1 kostka (42 g) čerstvého droždí, 1 lžička cukru, 1 lžička soli, 300 g tuku (nejlepší je máslo, ale dá se nahradit herou nebo stellou)
náplň: 150 g vanilmixu + 450 ml vody nebo jiná libovolná náplň (tvarohová, maková, povidlová, ořechová, nutella, ...)
na obalení: moučkový cukr smíchaný s vanilkovým
Postup
Do hrníčku dáme mírně teplé mléko, osladíme lžičkou cukru a rozdrobíme droždí. Přikryjeme a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
Mouku osolíme a přidáme na kousky pokrájený změklý tuk. Rukou promícháme a rozmačkáme na hrubou na drobenku. Přilijeme vzešlý kvásek a vypracujeme hladké těsto (rukama nebo v robotu).
Do větší mísy dáme vodu (cca 20°C) a do ní položíme těsto (musí být celé ponořené). Necháme stát a počkáme, až se těsto zvedne ode dna a částečně se vynoří (trvá to asi půl hodiny).
Pak těsto hned vyjmeme z vody a osušíme utěrkou.
Rozdělíme na poloviny a postupně každou rozválíme na tloušťku 2-3 mm. Vykrájíme kolečka, položíme lžičku náplně, přeložíme na půl a stlačíme okraje.
Upečeme na plechu vyloženém papírem na pečení při 180°C do zrůžovění (cca 15 minut).
Ještě teplé obalíme v cukru a necháme vychladnout.
1 dávka - 32 ks
Přidáno: 1.2.2014