Fazole na způsob svíčkové

Ingredience

400 g velkých bílých fazolí, 300 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), 2 lžíce oleje, 2 lžíce másla, 80 g anglické slaniny, 2 cibule, 5 kuliček nového koření, 3 bobkové listy, 1 lžička tymiánu, 250 ml smetany na vaření, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce octa, 1 lžička cukru, sůl, mletý pepř

Postup

Přebrané fazole opereme, zalijeme vodou a necháme přes noc nabobtnat.

Druhý den vyměníme vodu za čerstvou, přidáme nové koření, bobkové listy, tymián a fazole dáme vařit.

Slaninu a cibuli pokrájíme na drobné kostičky, zeleninu nastrouháme nahrubo nebo nakrájíme na nudličky (případně použijeme mraženou).

V kastrolu zahřejeme olej s máslem, přidáme slaninu s cibulí a za častého míchání osmažíme dozlatova.

Přisypeme zeleninu a všechno společně smažíme do změknutí zeleniny.

Téměř měkké fazole scedíme a přidáme do kastrolu k zeleninovému základu. Podlijeme částí vývaru z fazolí. Ve smetaně rozkvedláme mouku a přes sítko nalijeme k fazolím. Přidáme cukr, všechno promícháme a pod pokličkou vaříme do úplného změknutí. Ke konci vaření osolíme, opepříme a okyselíme podle chuti.

Podáváme s noky nebo pečivem.

Fazole na způsob svíčkové
Fazole na způsob svíčkové
Fazole na způsob svíčkové

Přidáno: 3.2.2013