Novoroční čočka
Ingredience
300 g čočky, olivový olej, 1 střední mrkev, kousek celeru, 2 cibule, sůl, mletý pepř, 3 bobkové listy, 2-3 lžíce octa, majoránka, česnek podle chuti (2-3 stroužky)
Postup
Přebranou čočku propláchneme a necháme přes noc zalitou vodou.
Druhý den přidáme bobkový list a čočku uvaříme doměkka. Po uvaření čočky by v hrnci mělo zůstat jen malé množství vody.
Na troše oleje osmahneme nakrájenou cibuli. Až začne zlátnout, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a celer a společně smažíme, až zelenina změkne.
K měkké zelenině přidáme uvařenou čočku s malým množstvím vody ve které se vařila (bez bobkových listů). Osolíme, opepříme, přidáme majoránku, promícháme a chvíli společně povaříme.
Před koncem vaření dochutíme solí a octem.
Nakonec vmícháme podle chuti rozmačkaný česnek.
Podáváme s plátkem uzeného masa nebo s volským okem.
Přidáno: 1.1.2015