Novoroční čočka

Ingredience

300 g čočky, olivový olej, 1 střední mrkev, kousek celeru, 2 cibule, sůl, mletý pepř, 3 bobkové listy, 2-3 lžíce octa, majoránka, česnek podle chuti (2-3 stroužky)

Postup

Přebranou čočku propláchneme a necháme přes noc zalitou vodou.

Druhý den přidáme bobkový list a čočku uvaříme doměkka. Po uvaření čočky by v hrnci mělo zůstat jen malé množství vody.

Na troše oleje osmahneme nakrájenou cibuli. Až začne zlátnout, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a celer a společně smažíme, až zelenina změkne.

K měkké zelenině přidáme uvařenou čočku s malým množstvím vody ve které se vařila (bez bobkových listů). Osolíme, opepříme, přidáme majoránku, promícháme a chvíli společně povaříme.

Před koncem vaření dochutíme solí a octem.

Nakonec vmícháme podle chuti rozmačkaný česnek.

Podáváme s plátkem uzeného masa nebo s volským okem.

Novoroční čočka
Novoroční čočka

Přidáno: 1.1.2015