Okurková čočka
Ingredience
500 g čočky, 3 bobkové listy, mletý pepř, sůl, 1 kostka zeleninového bujónu, 3 cibule, 2-3 lžíce oleje, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžička sladké mleté papriky, 0,5 lžičky pálivé mleté papriky, 3-4 sterilované okurky, 2 lžíce octa, 3 stroužky česneku
Postup
Čočku přebereme, propláchneme a zalijeme studenou vodou. Necháme přes noc nabobtnat.
Ráno přidáme bobkové listy a přivedeme k varu. Sebereme pěnu a čočku uvaříme doměkka.
Na rozpáleném oleji osmažíme posekanou cibuli. Zasypeme moukou a usmažíme zlatavou jíšku. Vmícháme do ní oba druhy papriky a necháme vychladnout.
Okurky nakrájíme na drobné kostičky.
Až je čočka měkká, vytáhneme z hrnce bobkové listy. Přidáme bujón, cibulovou jíšku, osolíme, opepříme a povaříme dalších 10 minut. Před koncem vaření vmícháme nakrájené okurky.
Nakonec podle dochutíme solí, octem a rozmačkaným česnekem.
Podáváme s čerstvým chlebem a kouskem uzeného nebo vařeným vejcem.
Přidáno: 30.10.2015