Šumajstr
Ingredience
150 g krup, 100 g fazolí, 150 g oloupaných brambor,150 g slaniny, 100 g škvarků, 100 g cibule, 3-4 stroužky česneku, 2 lžíce sádla, 2 bobkové listy, sůl, mletý pepř, majoránka
Postup
Fazole necháme přes noc namočené, ráno je uvaříme s bobkovými listy doměkka.
Kroupy propláchneme, zalejeme studenou vodou, osolíme a vaříme, dokud nejsou měkké. Uvařené propláchneme na sítku.
Slaninu a oloupanou cibuli nakrájíme na drobné kostičky, škvarky na malé kousky.
Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kostky a v osolené vodě je uvaříme.
Ve větší pánvi rozpustíme sádlo. Přidáme slaninu a škvarky a za občasného zamíchání smažíme, až pustí tuk.
Přisypeme cibuli a všechno společně usmažíme dozlatova.
Do pánve nasypeme ke škvarkům a slanině scezené kroupy a fazole. Přidáme podle chuti sůl, mletý pepř, majoránku, rozmačkaný česnek a všechno promícháme. Nakonec vmícháme uvařené brambory.
Hotový pokrm necháme chvíli pod pokličkou, aby se prolnuly všechny chutě.
Podáváme s kyselými okurky.
Přidáno: 11.10.2025