Citronové žemličky
Ingredience
150 ml mléka, 60 g krystalového cukru, 2 sáčky vanilkového cukru, špetka soli, 1 vejce, 1 lžíce rumu, 100 g rozpuštěného másla, cca 500 g polohrubé mouky, 1 kostka (42 g) čerstvého droždí, 1 větší citron, 100 g rozinek
1 vejce na potření
Postup
Nejdříve důkladně opereme rozinky. Vložíme do uzavíratelné skleničky, zalijeme šťávou vymačkanou z citronu, uzavřeme a občas protřepeme.
Do nádoby pekárny nalijeme mléko, rum, vejce, vlažné máslo, osolíme, přidáme cukr, kůru z citronu, mouku (ne všechnu, asi 450 g), droždí a necháme vypracovat těsto.
Až je těsto důkladně promíchané, přidáme rozinky i se šťávou. Pokud bude těsto po zapracování rozinek příliš řídké (citron byl velký), zahustíme ho zbytkem mouky, podle potřeby můžeme i přidat.
Těsto necháme nakynout asi hodinu.
Nakynuté těsto rozkrájíme na 32 kousků. Z každého vytvarujeme kuličku a položíme na plech s papírem na pečení.
Na plechu necháme bochánky ještě asi 15 minut kynout. Pak je potřeme rozšlehným vejcem a vložíme do trouby vyhřáté na 190°C. Upečeme dozlatova, 15-20 minut.
Před podáváním můžeme poprášit moučkovým cukrem.





Přidáno: 14.9.2013