Cuketové lodičky
Ingredience
4-5 cuket (podle velikosti), 500 g mletého hovězího masa, 1-2 cibule, 200 g rajčatového protlaku, rajčatová šťáva, sušené oregano, čerstvá bazalka, olivový olej, česnek, strouhaný parmazán, sůl, mletý pepř, chilli, 4-5 lžic strouhanky
Postup
Na malém množství oleje osmahneme najemno pokrájenou cibuli. Až začne zlátnout, přidáme maso a za častého míchání opékáme do zhnědnutí. Osolíme, okořeníme pepřem a chilli, přidáme oregano a vmícháme rajčatový protlak. Podlijeme trochou rajčatové šťávy a pod pokličkou dusíme doměkka.
Omyté cukety podélně rozpůlíme a malou lžičkou z nich vydlabeme dužninu. Pokrájíme ji nadrobno a přidáme k masu.
Až je maso měkké, sundáme pokličku a dusíme až se většina vody vypaří a směs zhoustne.
V malé misce smícháme 2 lžíce oleje s 3-4 rozmačkanými stroužky česneku a touto směsí vytřeme vydlabané dutiny v cuketách.
Do masové směsi vmícháme nadrobno pokrájené lístky bazalky, zahustíme podle potřeby trochou strouhanky a naplníme jí cukety. Naskládáme je na suchý plech a vložíme do trouby vyhřáté na 190°C.
Po 20 minutách vyjmeme z trouby, povrch masa posypeme sýrem a plech vrátíme do trouby. Vypneme a necháme ještě asi 10 minut dojít.
Podáváme s vařenými bramborami a s tzatziky.
Přidáno: 29.7.2012