Dušené mleté ptáčky

Ingredience

700 g mletého masa (mix hovězího a vepřového), 2 vejce, 100 ml vody, sůl, mletý pepř, majoránka, drcený kmín, mletá uzená paprika, 2 vrchovaté lžíce solamylu, strouhanka
hořčice, 2 vejce uvařená natvrdo, 2 nožičky párků nebo klobása, sterilované okurky, hladká mouka, 1 cibule, olej

Postup

Maso důkladně promícháme s vejci a pak s vodou. Až se všechno dobře spojí, osolíme a okořeníme. Vmícháme solamyl a strouhanky tolik, aby vznikla hustá hmota. Dáme do chladu na hodinu odpočinout.

Masovou hmotu rozdělíme na 8-10 částí a z každé utvoříme placku. Potřeme hořčicí, položíme kousek vajíčka, párku, okurku, zabalíme a zformujeme malé šišky.

Na větší pánvi nebo kastrolu rozpálíme trochu oleje. Každý ptáček obalíme v hladké mouce a prudce ze všech stran opečeme. Vyjmeme a udržujeme v teple.

Do výpeku nasypeme pokrájenou cibuli a za stálého míchání necháme zesklovatět. Ptáčky vrátíme do pánve k cibuli, podlijeme trochu horkou vodou a pod pokličkou dusíme 30-40 minut. Pak ptáčky vyndáme.

V půl hrnku vody rozkvedláme 2 lžíce hladké mouky a přilijeme do šťávy v pánvi. Rozmícháme, přidáme lžíci hořčice, posekané zbytky vejce, párku a okurků, případně podle potřeby dosolíme. Vrátíme ptáčky a ještě 15-20 minut povaříme.

Podáváme s rýží nebo bramborovou kaší.

Dušené mleté ptáčky
Dušené mleté ptáčky
Dušené mleté ptáčky
Dušené mleté ptáčky
Dušené mleté ptáčky

Přidáno: 1.10.2011