Jemná sekaná pečeně
Ingredience
500-600 g mletého masa (směs vepřového a hovězího), 2 rohlíky, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 2 lžíce oleje, 1 vajíčko, 2 lžíce posekané zelené petrželky, 0,5 lžičky sušené majoránky, 80 g plátků slaniny, sůl
Postup
Rohlíky překrojíme na poloviny a zalijeme vodou. Necháme zcela nasáknout (10-15 minut).
Cibuli i česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Na jedné lžíci oleje osmahneme cibuli do změknutí, přidáme česnek a ještě chvíli podusíme. Odstavíme a necháme vychladnout.
Rohlíky vyjmeme z vody, vyždímáme a pokrájíme je nadrobno.
K masu přidáme rohlíky, majoránku, vejce, petrželku, vychladlou cibuli s česnekem a osolíme. Důkladně promícháme.
Zbytkem oleje vytřeme dno pekáčku (nahradila jsem papírem na pečení) a z masové směsi v něm vytvarujeme šišku. Lépe to jde navlhčenýma rukama.
Hřbet šišky poklademe plátky slaniny a pekáč vložíme do trouby vyhřáté na 200°C.
Pečeme asi 45 minut, během pečení přeléváme vypečeným tukem.
Podáváme teplé s bramborovou kaší a zeleninovým salátem nebo studené s chlebem a kyselou okurkou.
Na fotkách je sekaná z dvojité dávky.
Přidáno: 17.2.2013