Kapustový bochník

Ingredience

1 středně velká hlávka kapusty, 500 g mletého masa (mix vepřového a hovězího), 2 vejce, 150 g uzeného bůčku, 1 sáček rýže ve varném sáčku (120 g), sůl, mletý pepř, drcený kmín, majoránka, česnek podle chuti, 1 cibule, 3 lžíce oleje

Postup

Z kapusty obereme větší listy a zbytek pokrájíme na nudličky.

Rýži uvaříme a necháme vychladnout.

Cibuli nakrájíme a na oleji osmažíme dozlatova. Přidáme pokrájenou kapustu a společně smažíme, až kapusta změkne a zmenší objem. Necháme vychladnout.

Mleté maso promícháme s vejci, osolíme a okořeníme. Vmícháme na kostičky pokrájený bůček, rýži a podušenou kapustu. Všechno promícháme.

Kulatý cedník nebo misku vyložíme čistou utěrkou nebo plátnem a pak kapustovými listy. Vzniklou "kapustovou misku" naplníme masovou směsí a přikryjeme jedním nebo dvěma kapustovými listy.

Každé dva protilehlé rohy plátna pevně svážeme.

Celý "uzlík" vložíme do osolené vařící vody a pod pokličkou vaříme hodinu.

Potom opatrně vytáhneme z vody, odstraníme plátno a bochník necháme chvíli odpočinout.

Podáváme teplý s rajskou omáčkou a houskovými knedlíky, nebo studený s chlebem, hořčicí a kyselou okurkou.

Kapustový bochník
Kapustový bochník
Kapustový bochník
Kapustový bochník
Kapustový bochník
Kapustový bochník
Kapustový bochník
Kapustový bochník
Kapustový bochník
Kapustový bochník

Přidáno: 20.8.2010