Krůtí kuličky v houbové omáčce
Ingredience
kuličky: 800 g krůtích prsou, 2 rohlíky, sůl, mletý pepř, 1 lžička sušeného tymiánu, 2 stroužky česneku, 3 lžíce sojové omáčky, 4 lžíce oleje
omáčka: 500 g žampionů, větší kelímek (375 g) smetany na vaření, 1 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, 2 stroužky česneku, 250 ml vývaru
Postup
Maso pomeleme i s rohlíky. Osolíme, opepříme, přidáme tymián, rozmačkaný česnek, sojovou omáčku a důkladně propracujeme na homogenní hmotu.
Rukama namočenýma ve studené vodě formujeme kuličky velikosti pinpongového míčku.
Očištěné žampiony nakrájíme na plátky.
V kastrolu nebo hlubší pánvi zahřejeme olej a kuličky na něm ze všech stran opečeme (8-10 minut). Pak je vyjmeme a udržujeme v teple.
Do kastrolu (pánve) přidáme máslo, přisypeme žampiony a za častého míchání je opečeme dohněda. Přidáme rozmačkaný česnek, osolíme, opepříme, promícháme a přidáme masové kuličky. Podlejeme je vývarem a pod pokličkou dusíme na mírném plameni.
V části smetany rozkvedláme mouku. Po 20 minutách smetanu s moukou přilejeme přes sítko ke kuličkám, přidáme i zbytek smetany a všechno promícháme. Znovu přivedeme k varu a pomalu vaříme dalších 10-15 minut. Podle potřeby upravíme hustotu omáčky dalším vývarem.
Podáváme s těstovinami.
Přidáno: 1.10.2022