Masové koule nadivoko

Ingredience

500 g mletého masa, 2 vejce, 5 lžic strouhanky, sůl, mletý pepř, tymián, 2 sáčky mražené zeleniny pod svíčkovou (nebo stejné množství čerstvé), 1 velká cibule, několik bobkových listů, po 12 kuličkách pepře, nového koření a jalovce, 2-3 lžíce octa, muškátový oříšek, 250 ml smetany na vaření

Postup

Maso rozmícháme s vejci, osolíme, okořeníme pepřem a tymiánem, zahustíme strouhankou a vytvarujeme koule. Naskládáme je do vymazaného pekáče. Cibuli nakrájíme na kousky a nasypeme na koule. Všechno zasypeme zeleninou, osolíme a přidáme koření. Podlijeme vodou a upečeme (200°C, cca 45 minut).
Pak z pekáče vyjmeme upečené koule na talíř, bobkové listy vyhodíme a zbylý obsah pekáče rozmixujeme. Je-li vzniklá omáčka příliš hustá, přilijeme trochu vody. Přecedíme do kastrolu, vmícháme smetanu, okyselíme, přistrouhneme kousek muškátového oříšku a chvíli povaříme. Podle chuti dosolíme. Do hotové omáčky vložíme koule a necháme pořádně prohřát.
Podáváme s knedlíkem, těstovinami, špeclemi, rýží, ...

Masové koule nadivoko
Masové koule nadivoko
Masové koule nadivoko
Masové koule nadivoko

Přidáno: 9.2.2009