Provensálské vločkové koule
Ingredience
750 g mletého masa (mix vepřového a hovězího), 2 vejce, 100 ml mléka, sůl, mletý pepř, provensálské koření, ovesné vločky podle potřeby (asi 2 hrsti), pohankové vločky, olej, 1 cibule, 2 lžíce hladké mouky, bílé víno (asi 100-150 ml), 100 ml rajského protlaku, 200 ml zakysané smetany
Postup
Maso rozmícháme s celými vejci a mlékem. Osolíme, okořeníme pepřem a provensálským kořením a podle potřeby zahustíme ovesnými vločkami. Dáme do ledničky odpočinout.
Z masové hmoty tvoříme rukama kuličky a obalujeme v pohankových vločkách.
Na pánvi rozehřejeme vyšší vrstvu oleje a koule v něm prudce ze všech stran opečeme dozlatova. Vyndáme do misky a udržujeme v teple.
Z pánve olej vylijeme, necháme jen malinko. Na něm necháme zpěnit najemno pokrájenou cibuli. Zaprášíme moukou a usmažíme cibulovou jíšku. Zředíme asi 3 hrnky studené vody, rozmícháme a přivedeme k varu. Vmícháme lžíci provensálského koření, vložíme osmažené koule a pod pokličkou asi 20 minut dusíme.
Až omáčka během dušení zhoustne, rozředíme ji bílým vínem. Krátce před koncem dušení vmícháme protlak a smetanu, krátce povaříme a odstavíme. Podle chuti dosolíme.
Podáváme s těstovinami nebo rýží.
Přidáno: 30.5.2010