Varna - potahovací a modelovací hmota
Ingredience
150 ml vody, 70 g másla, 150 g hladké mouky, 500 g moučkového cukru, aroma (např. mandlové)
Postup
Do hrnce dáme vodu a máslo. Přivedeme k varu a naráz vsypeme mouku. Vařečkou promícháme a pořád mícháme, dokud nevznikne hrouda která se nelepí na stěny hrnce (stejně jako při přípravě odpalovaného těsta). Necháme vychladnout.
Cukr prosijeme a na vále ho postupně zapracujeme do vychladlého těsta společně se lžičkou aroma. V případě potřeby je možné cukru přidat, ale pozor, do druhého dne hmota citelně zhoustne. Hotovou propracovanou hmotu zabalíme a necháme při pokojové teplotě uležet do dalšího dne.
Hmotu můžeme libovolně barvit, ale pozor, je třeba ji obarvit na světlejší odstín než požadujeme, do druhého dne se barva stane sytější a výraznější.
Toto množství stačí na potažení menšího jednoduchého dortu (kulatý o průměru 25-30 cm).





zdroj: internet
Přidáno: 27.7.2009