Banánový koláč obrácený
Ingredience
těsto: 250 g másla, 170 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky, 350 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, špetka strouhaného muškátového oříšku, špetka skořice, 1 lžička strouhané citronové kůry, 250 ml smetany ke šlehání
dále: banány (cca 9 ks), kousek másla, cukr krupice, meruňková marmeláda
Postup
Menší hlubší plech (použila jsem 26x38 cm, mohl by být i menší) vyložíme papírem na pečení. Dno potřeme změklým máslem a vysypeme krupicovým cukrem.
Mouku smícháme s práškem do pečiva, kořením a citronovou kůrou.
Změklé máslo vyšleháme s oběma cukry do pěny, pak po jednom zašleháme žloutky (pozor, nesmí být studené, máslo by se srazilo).
Do máslové pěny střídavě vmícháme mouku a smetanu (musí mít stejnou teplotu jako máslo).
Oloupané banány nakrájíme na plátky a poklademe jimi dno plechu, jeden vedle druhého.
Na banány rozetřeme těsto a plech vložíme do trouby vyhřáté na 170°C. Pečeme cca 30 minut.
Hned po vytažení z trouby vyklopíme koláč na rovnou desku a sloupneme papír. Okamžitě potřeme horké banány tenkou vrstvou marmelády. Necháme vychladnout.
zdroj: časopis Knihovnička Recepty
Přidáno: 27.7.2012