Galaktoboureko (řecký mléčný dezert)
Ingredience
12-14 plátů těsta filo, 100 g rozpuštěného másla
náplň: 1,4 l mléka, 140 g krupice, 50 g kukuřičné mouky, 125 g cukru krupice, 1 lžička vanilkového extraktu, 65 g másla, 3 vejce
sirup: 225 ml vody, 250 g krystalového cukru, šťáva a kůra z jednoho citronu
Postup
Začneme náplní. V misce smícháme krupici, kukuřičnou mouku a cukr. V hrnku vidličkou důkladně rozšleháme celá vejce. Mléko zahřejeme, do horkého za stálého míchání vsypeme sypkou směs, dobře rozmícháme a přivedeme k varu. Vaříme (pořád míchat!) dokud nevznikne hladká hustá kaše.
Odstavíme z plotny a vmícháme vanilkový extrakt a na kousky nakrájené máslo. Až se rozpustí, vmícháme po troškách rozšlehaná vejce.
Krém necháme vychladnout, během chladnutí občas promícháme.
Hlubší plech (musí být o něco menší než pláty těsta) vymažeme rozpuštěným máslem.
Na vál položíme jeden plát těsta a celý ho potřeme máslem. Přiložíme další plát, potřeme máslem a tak pokračujeme až máme na sobě polovinu listů těsta (6-7). Ty vložíme do plechu tak, aby byly okraje zvednuté.
Na těsto rozetřeme vychladlou náplň.
Na vále vytvoříme další vrstvu promazaných zbylých plátů těsta a tu položíme na náplň. Přečnívající okraje zasuneme dovnitř podél stěn plechu a povrch opět důkladně potřeme máslem.
Ostrým nožem na povrchu nařízneme mřížku (opatrně, neměli bychom proříznout více než 2-3 listy těsta).
Plech vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a upečeme dozlatova, 30-35 minut.
Zatímco se moučník peče, uvaříme sirup. Vodu, cukr, jemně nastrouhanou citronovou kůru (můžeme nahradit kůrou z pomeranče) a citronovou šťávu přivedeme k varu a 10 minut povaříme na mírném plameni.
Upečený moučník vytáhneme z trouby a hned polijeme horkým sirupem. Necháme vychladnout.
Těsto velmi rychle schne a tím křehne. Proto je třeba pracovat rychle a těsto, se kterým zrovna nepracujeme nechat přikryté vlhkou utěrkou.









podle časopisu Pečené dobroty
Přidáno: 16.11.2013