Inteligentní moučník
Ingredience
8 vajec, 150 g moučkového cukru, 4 sáčky vanilkového cukru, 150 g změklé hery nebo oleje, 9 lžic polohrubé mouky, 1 l mléka
Postup
Z bílků ušleháme tuhý sníh.
Žloutky s cukrem rozšleháme do světlé husté pěny. Postupně přišleháme tuk, mouku a všechno mléko. Dobře vyšleháme dohladka. Vznikne velmi řídká hmota, do které opatrně vmícháme sníh z bílků. Jde to špatně, sníh má tendenci plavat na povrchu, musíme si s tím trochu pohrát.
Toto velmi řídké těsto nalijeme do hlubokého plechu nebo velké dortové formy. Vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme papírem na pečení.
Formu vložíme do studené trouby a zapneme na 170°C. Hlídáme a od chvíle, kdy se trouba vyhřeje (zhasne kontrolka), pečeme 15 minut. Potom ztlumíme na 100°C a pečeme dalších 75 minut.
Po upečení necháme vychladnout a uložíme na několik hodin do ledničky (nejlépe přes noc). Teprve potom krájíme.
Moučník je velmi zvláštní, těsto se samo rozdělí na tři vrstvy (viz foto).
zdroj: internet
Přidáno: 7.11.2010