Kakaová buchta s polevou

Ingredience

těsto: 5 vajec, 3/4 hrnku cukru, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 3/4 hrnku oleje, 3 lžíce kakaa

poleva: 250 g smetany ke šlehání, 200 g hořké čokolády

dále: 1/2 hrnku uvařené instantní kávy, meruňková marmeláda

Postup

Celá vejce s cukrem ušleháme do pěny.

Přidáme olej, kakao, mouku smíchanou s práškem do pečiva a promícháme.

Těsto nalejeme na plech s papírem na pečení, rovnoměrně rozetřeme a upečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 20 minut (zkusíme špejlí).

Ihned po vytažení z trouby upečený moučník pokropíme uvařenou kávou.

Až buchta vychladne, potřeme povrch tenkou vrstvičkou marmelády a na ni rozetřeme polevu.

Poleva: smetanu zahřejeme až k varu. Odstavíme z plotny, nasypeme do ní rozlámanou čokoládu a mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí a nevznikne hustá hladká poleva.

Za občasného zamíchání ji necháme částečně vychladnout. Až má vhodnou hustotu, nalejeme ji na moučník potřený marmeládou, rozetřeme a v chladu necháme ztuhnout.

Přidáno: 9.2.2019