Kakaové řezy s polevou
Ingredience
těsto: 300 g polohrubé mouky, 200 g cukru krupice, 100 g rozpuštěného másla, 20 g kakaa (4 lžíce), 1 prášek do pečiva, 250 ml mléka, 2 vejce
poleva: 200 g moučkového cukru, 80 g másla, 2 lžíce kakaa, 3 lžíce mléka
Postup
V míse promícháme mouku s cukrem, kakaem a práškem do pečiva.
Vejce lehce vidličkou rozšleháme v mléce a spolu s rozpuštěným zchadlým máslem nalijeme k mouce. Promícháme a těsto nalijeme na plech vyložený papírem na pečení nebo vymazaný a vysypaný hrubou moukou.
Vložíme do trouby vyhřáté na 190°C a upečeme (zkusíme špejlí).
Po vyndání z trouby necháme moučník 15 minut chladnout. Pak ho přímo na plechu rozkrájíme na porce a necháme na svých místech.
Na polevu necháme rozpustit máslo a vmícháme do něj cukr, kakao i mléko. Vymícháme hladkou polevu a rozetřeme ji na moučník na plechu.
Krájíme až je moučník zcela vychladlý a poleva ztuhlá.
Originální verzi receptu napsanou tak, že podle něho upeče dobrý moučník i začátečník poprvé stojící sám v kuchyni, najdete v knize Jany Florentýny Zatloukalové Kuchařka pro dceru.
Přidáno: 8.4.2014